Thursday, July 9, 2009

Back to Tradition

When finishing this work, what comes to mind is our Malay tradition - the tradition of fabric design. The half flower design reflects the same motif on our long lasting Songket. The rich and deep color of green brings back to memory those old traditional velvet baju kurung cekak musang. Although baju kurung cekak musang is mainly worn by Minang ladies, as a young girl I used to admire the simplicity yet rich cultural heritage of the dress amongst us Malays in the nusantara. And so I lay down here three pantuns to remind us of our heritage, with a modern twist:




anak cina memancing ikan,
ikan dipancing di muara sungai,
kalau kite sukakan sulaman,
sulamlah bunga bunga teratai

buah pauh buahnya masam,
mari dikait si anak nelayan,
sulam bukan sebarang sulam,
sulam di buat dengan sayang

bercicit si nuri di atas titi,
memanggil teman sambil menari,
saya bersulam untuk dinikmati,
sesama kita di blog ini

For those who share the same interest with me do balas my pantun accordingly. Thank you.

7 comments:

DK said...

Kami menjemput anda untuk membuka kedai di http://www.pasarbesar.com ... Ingat,ianya PERCUMA!

Norazihan said...

tks maybe later.

CT Delima said...

cantik nyaaa...suka sulaman yang dibuat ni.kemas jer.nak belajar tapi x tau kat mana hehe

Norazihan said...

hi CT, dapat kan beginners beading kit saya by SMS 019-9846026 and u can start beading anything u like!! tks for visiting and leaving comment.

Juanita untuk FTIMdc said...

Assalamualaikum... harap tak keberatan membenarkan saya untuk maklumkan para peminat beading/sulaman di sini bahawa Pn Rosita Jaafar, penulis serta pendidik beading/sulaman telah menubuhkan sebuah Beaders Fan Club supaya kita dapat mengumpulkan para peminat beading di seluruh Malaysia. Seperti yang ramai sedia maklum, Pn Rosita telah menulis beberapa buah buku mengenai beading serta sulaman yang menjadi sumber rujukan utama ramai beaders. Dengan ini, para peminat bukan sahaja dapat dimaklumkan mengenai buku-buku terbaru malah bengkel-bengkel yang akan diadakan oleh ramai beaders yang turut bergerak sendiri, yang di antaranya juga merupakan anak-anak didiknya. Dengan kata lain, kita semua dapat berkongsi maklumat serta dapat mengetahui aktiviti-aktiviti terbaru beaders di negara kita. Banyak lagi perancangan Pn Rosita nanti yang akan dapat memberi manfaat kepada para penggemar beading.

Jadi, marilah kita sama-sama mendaftar bersama admin@ftimdc.com. Anda semua dijemput ke FTIMdc untuk maklumat lanjut. TQ :->

Mysunshine Gift Shop said...

salam,
would appreciate your help to promote this giveaway & cloth diaper fund for RTAR.
I'm doing a giveaway contest to help RTAR buy CD for their babies. more info can be found in my blog.

http://www.mysunshine2u.blogspot.com/

http://rumahtar.blogspot.com/

thanking you in advance.

Zarina

Hookah Shisha Huka Accessories Charcoal said...

Hookah, Shisha, Hookahs Hookah Accessories Vases , Hookah Charcoal
hookah
charcoal
starbuzz
al fakher
hookahs
Mya Hookah
Deja Vu Tobacco
Khalil Mamoon Hookah
Layalina Hookah Tobacco
Casio Watches
Cars Speakers
Treadmills